nedjelja, 3. travnja 2011.

Dobrodošli!

Otvoren je novi blog koji će se baviti temama iz područja ekonomije, ponajprije menadžmenta, informatike i sl. Kako bi ste saznali nešto više o ovim temama te dobili korisne informacije nadamo se da ćete redovito pratiti moje objavljene postove.

Lijep pozdrav!
Nikola Markovac

  

Globalizacija

Globalizacija je način života, promjena naših životnih okolnosti, proces u kojemu se, putem suvremene tehnologije,  približavaju nekad udaljena područja. Globalizacija -  pojam često korišten u svakodnevnom govoru o kojemu svi znamo gotovo sve osim kako ga precizno objasniti. O globalizaciji se danas puno piše i govori, ona se postavlja kao model razvoja  u suvremenoj  stvarnosti  međunarodnih odnosa.

            Globalizacija je dugotrajan proces koji se odvija.  Pojednostavljeno,  globalizacija   označava i suvremeni socijalni proces koji teži sveobuhvatnosti svijeta. Ako global znači ukupnost, globalno je ono što je sveobuhvatno, a globalizam  postaje   način gledanja na zbivanja i probleme u ukupnosti, svako djelovanje upravljeno prema poimanju svijeta kao cjeline. Prema Anđelku Milardoviću «u političkom smislu globalizam bi bio nova društvena paradigma nastala padom Berlinskog zida, propašću komunizma kao «svjetskog procesa» i paradigma stvaranja globalnog društva. Postoje tri škole globalizma – prvu predstavljaju hiperglobalisti po kojima su vodeće snage globalizacije kapitalizam i tehnologija, drugu školu globalizma predstavljaju skeptici po kojima su vodeće snage globalizacije država i tržište, dok treću školu predstavljaju transformacionalisti  po kojima globalizacija mijenja snagu države i svjetske politiku».